Health Solutions Network

kalogirou

Πώς αντιμετωπίζονται οι εξάψεις κατά την κλιμακτήριο;

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019
healthsolutions

Νιώθετε το δέρμα σας να αναψοκοκκινίζει, παρ΄ ότι έξω έχει δροσιά. Αισθάνεστε την καρδιά σας να φτερουγίζει παρ’ ότι είχατε μία ήρεμη μέρα. Στριφογυρίζετε στο κρεβάτι όλη νύχτα αλλά ο ύπνος δεν λέει να σας πάρει. Αν αυτές οι εικόνες περιγράφουν την καθημερινότητά σας και έχετε ήδη μπει στην εμμηνόπαυση, μάλλον έχετε τις γνωστές εξάψεις, δηλαδή την αντίδραση του οργανισμού σας στα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων. Πριν βιαστείτε να πιστέψετε πως δεν γίνεται να απαλλαγείτε από αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, διαβάστε παρακάτω και θα πειστείτε πως υπάρχουν τρόποι να μετριάσετε τις εξάψεις σας.

Καθώς επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής, οι εξάψεις αποτελούν συνήθως τον κύριο λόγο που πολλές γυναίκες δοκιμάζουν θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης. Τα οιστρογόνα μειώνουν τις εξάψεις κατά 80% έως 90% και θεωρούνται η πιο κατάλληλη θεραπεία σε περιπτώσεις φυσιολογικής εμμηνόπαυσης ή εξάντλησης των ωοθυλακίων λόγω χημιοθεραπείας ή χειρουργικής αφαίρεσης ωοθηκών ή μήτρας.

Όποια θεραπεία και αν επιλέξετε θα πρέπει να σας παρακολουθεί ο γιατρός σας.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι γυναίκες με ιστορικό σε καρκίνο των ωοθηκών, του στήθους ή της μήτρας, με φλεβική θρόμβωση ή με οικογενειακό ιστορικό σε καρκίνο του στήθους, θα πρέπει να αποφεύγουν αυτή τη θεραπεία. Επίσης, γυναίκες που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή πρόσφατα ή που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, θα πρέπει και αυτές να αποφεύγουν αυτή τη θεραπεία. Ποια εναλλακτική υπάρχει για τις περιπτώσεις αυτές και για τις γυναίκες που απλά προτιμούν να μην ακολουθήσουν ορμονική θεραπεία;

Πάνω από όλα, θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι όποια θεραπεία και αν επιλέξετε, θα πρέπει να σας παρακολουθεί ο γιατρός σας, που θα εκτιμήσει την πορεία της θεραπείας και τις τυχόν παρενέργειές της.

1. Μη φαρμακευτικές θεραπείες

Οι θεραπείες τροποποίησης συμπεριφοράς μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των εξάψεων: Για παράδειγμα, οι τεχνικές χαλάρωσης για τον έλεγχο του στρες κάνουν τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη, μια ουσία που μπορεί να μειώσει την ένταση των εξάψεων έως και 30% με 40% σύμφωνα με κλινικές δοκιμές.

Συμπληρώματα διατροφής ή βότανα

Γενικά χρησιμοποιούνται διάφορα βότανα και συμπληρώματα διατροφής για τη μείωση των εξάψεων, όμως χρειάζεται προσοχή, καθώς κάποιες ουσίες δεν έχουν υποστεί ολοκληρωμένες κλινικές δοκιμές, οπότε δεν έχει αποδειχθεί αν έχουν παρενέργειες.

Η σόγια χρησιμοποιήθηκε σαν συμπλήρωμα διατροφής για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και για τον καρκίνο του στήθους για αρκετό καιρό, αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι η σόγια βοηθά στον έλεγχο των εξάψεων. Ωστόσο, αποτελεί μια εναλλακτική για ήπιες περιπτώσεις.

Άλλα φυσικά φυτο – οιστρογόνα όπως το ντονγκ κουάι, το κόκκινο τριφύλλι, η γλυκόριζα ή η τσιμιτσιφούγκα, που διαφημίζονται ως θαυματουργά ιάματα ενάντια στις εξάψεις, μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, ανάλογα με τη δοσολογία αλλά και με την ορμονική κατάσταση της γυναίκας που τα λαμβάνει.

Από την άλλη, δεν έχει ακόμη αποδειχθεί αν τα βότανα είναι τελείως ακίνδυνα. Για το λόγο αυτό, σας συμβουλεύουμε να είστε επιφυλακτικές απέναντι στα βότανα αυτά, κυρίως αν πρέπει να αποφεύγετε τα συμπληρώματα οιστρογόνων.

2. Φαρμακευτικές μη ορμονικές θεραπείες: τα αντικαταθλιπτικά

Έχει αποδειχθεί ότι κάποια αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης και έτσι μειώνονται οι εξάψεις. Προσοχή όμως. Θα πρέπει να τα λαμβάνετε πάντα με ιατρική συνταγή και ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού σας.

Αν το πρόβλημά σας είναι οι εξάψεις ή η νυχτερινή εφίδρωση και δεν έχετε έντονες ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμβουλευθείτε το γιατρό σας για τα φάρμακα που θα βελτιώσουν ταυτόχρονα τον ύπνο και τις εξάψεις.

3. Ορμονικές θεραπείες

Θα πρέπει να ακολουθήσετε μια εξατομικευμένη αγωγή. Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει με την λήψη ενός πλήρους ιστορικού που θα επικεντρώνεται στη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων και πώς αυτά επηρεάζουν την καθημερινότητά σας. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα, η ορμονική θεραπεία είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, η ορμονική θεραπεία σε μικρές δόσεις είναι πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των εξάψεων και σχεδόν πάντα η αγωγή ακολουθείται για 4 ή 5 χρόνια.

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2021 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions