Health Solutions Network

kalogirou

Γνωρίστε τη σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019

Με τον όρο αρθρίτιδα περιγράφουμε την φλεγμονή μιας ή περισσοτέρων αρθρώσεων του ανθρώπινου σώματος. Από το 1996, η 12η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις.

Έχει υπολογιστεί πως προσβάλλει το 50% του γενικού πληθυσμού, χωρίς διακρίσεις σε φύλο ή φυλή. Τα νοσήματα αυτά επηρεάζουν δραματικά την ικανότητα στην εργασία, την κοινωνική και την οικογενειακή κατάσταση όσων πάσχουν. Υπάρχουν πάνω από 100 μορφές αρθρίτιδας και κάθε είδος επηρεάζει τις αρθρώσεις με διαφορετικούς τρόπους. Είναι η πιο συχνή πάθηση και κατέχει την πρώτη θέση σε αναπηρία παγκοσμίως, μακράν από τις άλλες παθήσεις.

Ποιες είναι οι πιο συχνές μορφές της αρθρίτιδας και πώς εκδηλώνονται;

Οι πιο συχνές αρθρίτιδες είναι η εκφυλιστική αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα, όπως μας εξηγεί ο Γεώργιος Δημάκης, Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ευρωκλινικής Αθηνών, εξειδικευμένος στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές των κάτω άκρων.

Ανεξαρτήτως της αιτία που δημιουργεί την βλάβη στις αρθρώσεις είτε πρόκειται για προοδευτική φθορά του χόνδρου, είτε για αυτοάνοσες παθήσεις, τα συμπτώματα είναι σχεδόν τα ίδια ειδικά στις μεγάλες αρθρώσεις του σώματος μας (γόνατο & ισχίο).

Το βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος ο οποίος πολλές φορές υπάρχει και σε καταστάσεις ηρεμίας ή και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι η παραμόρφωση και η δυσκαμψία της άρθρωσης , με συνέπεια αυτά να οδηγούν σε προοδευτική μείωση της κινητικότητας της, σε επιδεινούμενη δυσχέρεια στη βάδιση και τελικά σε απώλεια της ποιότητας ζωής.

Tι περιλαμβάνει σήμερα η θεραπευτική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας;

Προς το παρόν η αρθρίτιδα δεν θεραπεύεται αλλά υπάρχουν συντηρητικές θεραπείες που μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα.

Σε περιπτώσεις προχωρημένης αρθρίτιδας στις οποίες δεν βοηθάνε οι συντηρητικές θεραπείες η ίαση επιτυγχάνεται με την αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης ή αλλιώς ολική αρθροπλαστική της άρθρωσης.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος

Ειδικά για τις μεγάλες αρθρώσεις των κάτω άκρων όπως είναι το ισχίο και το γόνατο, έχουμε την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος αντίστοιχα.

AMIS Ισχίου

Η πιο σύγχρονη χειρουργική τεχνική για την αντικατάσταση της άρθρωση του ισχίου είναι η ολική αρθροπλαστική-AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery)

Πρόσθια Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική του Ισχίου

Πέραν της τομής του δέρματος, η οποία δεν ξεπερνά τα 8 εκατοστά, η AMIS είναι η τεχνική η οποία σέβεται τους μύς και τα νεύρα πηγαίνοντας στα μεσομύια διαστήματα και το πιο σημαντικό στα μεσονεύρια διαστήματα δηλαδή ανάμεσα στις ζώνες που νευρώνονται από το μηριαίο και το γλουτιαίο νεύρο.

Σε πάνω από 350.000 ανθρώπους έχει εφαρμοστεί η AMIS με πολύ καλά αποτελέσματα, τονίζει ο Γεώργιος Δημάκης, Διευθυντης Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ευρωκλινικής Αθηνών.

Τα πλεονεκτήματα της AMIS του ισχίου είναι:

  1. Μικρή τομή του δέρματος (6-8 εκ.)
  2. Μειωμένος έως μηδενικός μετεγχειρητικός πόνος.
  3. Μειωμένος κίνδυνος μετεγχειρητικής χωλότητας.
  4. Μειωμένη έως και μηδενική πιθανότητα μετεγχειρητικού εξαρθήματος.
  5. Μειωμένη παραμονή στο νοσοκομείο.
  6. Μειωμένη απώλεια αίματος.
  7. Μικρότερη περίοδος αποκατάστασης.
  8. Γρηγορότερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες

MIS Γόνατος

Στην αρθρίτιδα του γόνατος η θεραπεία εκλογής είναι η ολική αρθροπλαστική.

Και εδώ η πιο νέα και σύγχρονη χειρουργική τεχνική είναι η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική του γόνατος . (M.I.S.)

Με τομή 10 εκ. Αντί 20-25 εκ.(της παραδοσιακής τομής) και χωρίς διατομή του τένοντα του τετρακεφάλου, ο οποίος είναι ο κυριότερος μύς στην λειτουργία του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος, τοποθετούνται τα ενθέματα .

Η τεχνική είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Μετεγχειρητικά η κινητοποίηση είναι άμεση και με πλήρες εύρος κίνησης του γόνατος. Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι συντομότερη (2-3 ημέρες ) και τέλος ο ασθενής μετά από 15-20 ημέρες μπορεί να οδηγήσει το αυτοκίνητό του και σταδιακά να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες και στην εργασία του.

Γεώργιος Δημάκης, Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ευρωκλινικής Αθηνών.

Στοιχεία επικοινωνίας: 210 7016634 & 6945 797 797 και www.advancedorthopedics.gr

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2020 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions