Health Solutions Network

Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης:  Υπάρχει πρόληψη ενάντια στη θρόμβωση;

Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2023
Χαράλαμπος Ηλίας

Χαράλαμπος Ηλίας, Αγγειοχειρουργός,

Ιστοσελίδα: www.iliasxar.gr

Social Media: facebook & instagram

Η 13η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, με στόχο να ευαισθητοποιήσει το γενικό πληθυσμό για τα αίτια και τους κινδύνους μιας «ύπουλης νόσου», η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. Το νέο θέμα της καμπάνιας «Κινήσου ενάντια στη θρόμβωση», το οποίο θα εκτείνεται από το 2023-2025, ενθαρρύνει τους ανθρώπους να βάλουν την κίνηση στη ζωή τους για να αυξήσουν την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου δημιουργίας θρόμβων αίματος. Με αφορμή την σημερινή ημέρα, επισκεφθήκαμε στο ιατρείο του τον αγγειοχειρουργό, κ. Χαράλαμπο Ηλία, όπου είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε αναλυτικά για τα διαγνωστικά μέσα που διαθέτουμε για την έγκαιρη ανίχνευση της θρόμβωσης, αλλά και για τα μέτρα πρόληψης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος φλεβοθρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής.

Κε Ηλία, ποια είναι τα αίτια της θρομβοεμβολικής νόσου;

Με τον όρο Θρομβοεμβολική Νόσο (ΘΕΝ) εννοούμε τον σχηματισμό ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο, το οποίο παρεμποδίζει την ομαλή ροή του αίματος ή την αποφράσσει τελείως. Η ακινησία που παρατηρείται στα υπερατλαντικά αεροπορικά ταξίδια ή κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης επέμβασης είναι η μείζονα αιτία της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (D.V.T.). Σε γενικές γραμμές, οι αιτίες που προκαλούν θρόμβωση χωρίζονται σε επίκτητες που συνήθως είναι το απότοκο επεμβάσεων, νεοπλασιών, κ.λπ. ή αφορούν στον τρόπο ζωής μας και συνδέονται με παράγοντες όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα και σε συγγενείς που οφείλονται σε ανεπάρκεια ενζύμων, κληρονομικές διαταραχές της πήξης – θρομβοφιλία. Η θρομβοφιλία, δηλαδή η προδιάθεση του ατόμου να εμφανίσει θρόμβωση, είναι μια σοβαρή κλινική οντότητα που μπορεί να δημιουργήσει παντού θρομβώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η συγγενής συμπίεση που προκαλείται στη λαγόνιο φλέβα στην κοιλιά, ανάμεσα στην αρτηρία και την σπονδυλική στήλη, προδιαθέτει για θρόμβωση πιο συχνά στο αριστερό σκέλος.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η θρόμβωση;

Η θρόμβωση είναι μια «ύπουλη» παθολογική κατάσταση, καθώς ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που έχουν αναπτύξει θρόμβους δεν θα εκδηλώσουν συμπτώματα. Πιο συγκεκριμένα στη θρόμβωση κάτω άκρων, συνηθέστερα εκδηλώνεται πόνος στο σκέλος, ερυθρότητα, οίδημα και αίσθημα τάσης. Ο πόνος στο πάσχον σκέλος μιμείται τον πόνο της κράμπας, ωστόσο αυτό που παρακινεί τους ασθενείς στο να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια είναι ότι ο πόνος δεν υποχωρεί. Η κατάσταση αυτή κρίνεται εξαιρετικά σοβαρή για τη ζωή του ασθενή, καθώς οι θρόμβοι στις φλέβες μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο και να προκαλέσουν πνευμονική εμβολή, μια εξέλιξη που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. 

Πώς τίθεται η διάγνωση του προβλήματος;

O αγγειοχειρουργός έχει στη φαρέτρα του πολλά «όπλα» για να διαγιγνώσκει έγκαιρα τα αγγειακά προβλήματα, με πρώτο το έγχρωμο υπερηχογράφημα αγγείων ή triplex. Πρόκειται για τη λεπτομερή απεικονιστική εξέταση για την διάγνωση των αγγειακών παθήσεων, όπου σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση και τη λήψη ιστορικού μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωμένη προσέγγιση του προβλήματος και, αμέσως μετά, στην κατάλληλη θεραπεία. Το triplex μπορεί να οδηγήσει στον έγκαιρο εντοπισμό ενός θρόμβου, να μας δώσει πληροφορίες σχετικά με το βάθος και την έκτασή του, ώστε να προβούμε άμεσα στην κατάλληλη θεραπεία.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο θρόμβωσης;

Είναι σημαντικό να υπάρχει πρόληψη για την αποφυγή φλεβοθρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόζουμε μέτρα προφύλαξης, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται θρόμβοι στις φλέβες των κάτω άκρων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι θρόμβοι στα κάτω άκρα και ειδικά στις κνημιαίες φλέβες και στους φλεβοκόλπους της γαστροκνημίας δημιουργούνται μετά από μία εγχείρηση ή μετά από έναν τραυματισμό ή μετά από παρατεταμένη ακινησία και κλινοστατισμό. Γι’ αυτό, όπως υπογραμμίζει ο αγγειοχειρουργός, κ. Χαράλαμπος Ηλίας, θα πρέπει οι ασθενείς να κινητοποιούνται άμεσα μετά το πέρας μιας επέμβασης. Σε αντίθεση με άλλες επεμβάσεις (ορθοπεδικές, νευροχειρουργικές), όπου οι ασθενείς μένουν κλινήρεις περισσότερες μέρες με μεγαλύτερο κίνδυνο θρομβοεμβολής,  τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας laser, oι επεμβάσεις στο φλεβικό δίκτυο λόγω ανεπάρκειας και κιρσών πραγματοποιούνται με ενδοσκοπικό laser. Πρόκειται για μια μέθοδο θεραπείας ελάχιστα επεμβατική, ατραυματική, που είναι καλά ανεκτή από τους ασθενείς, γεγονός που επιτρέπει την άμεση κινητοποίησή τους. Έτσι, ακόμα και ηλικιωμένοι ασθενείς περπατούν και κινητοποιούνται εντός 1-3 ωρών μετά από επέμβαση με laser, μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο τα ποσοστά θρόμβωσης.

Η χρήση ελαστικών καλτσών ελαττώνει τη συχνότητα της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης κατά 50%, όπως και η συμπίεση των γαστροκνημιών με ειδικούς αεροθαλάμους.

Η χορήγηση αντιπηκτικών είτε ενέσιμων, είτε με τη μορφή χαπιών, μπορούν να προφυλάξουν ικανοποιητικά. Πάντως, επειδή κανένας από τους παραπάνω τρόπους από μόνος του δεν μπορεί να προφυλάξει 100% , είναι προτιμότερο να γίνεται συνδυασμός για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας, με αφορμή τη σημερινή μέρα;

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, ετησίως στις Η.Π.Α. καταγράφονται περίπου 300.000 θάνατοι από πνευμονική εμβολή εξαιτίας της εν τω βάθει θρόμβωσης. Αυτό πρέπει να κρατά σε εγρήγορση τόσο τους ασθενείς όσο και τους ιατρούς. Γι’ αυτό, ο ειδικός αγγειοχειρουργός Dr Χαράλαμπος Ηλίας προτείνει τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους θεραπείας που συντομεύουν το χρόνο του χειρουργείου, όπως οι επεμβάσεις με laser για την θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και της φλεβικής στάσης, μιας πάθησης που προδιαθέτει για θρόμβωση, καθώς και τις ενδοσκοπικές επεμβάσεις των αρτηριών με stent για τον ίδιο λόγο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία στο 2107296277.

Info:

Ο Αγγειοχειρουργός, Αγγειολόγος Χαράλαμπος Κ. Ηλίας γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα και σπούδασε ιατρική στην στρατιωτική σχολή αξιωματικών σωμάτων (Θεσσαλονίκης). Ξεκίνησε να εργάζεται το 1992 ως στρατιωτικός ιατρός στο 401 γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών.

Διαβάστε το πλήρες βιογραφικό εδώ

Ακολουθήστε τον Χαράλαμπο Ηλία σε Facebook & Instagram.

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions