Health Solutions Network

620x90 kontogiannis

Covid-19 και εξωσωματική γονιμοποίηση: Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020
healthsolutions

Η πανδημία του κορωνοϊού, έχοντας ήδη επηρεάσει ποικιλοτρόπως την καθημερινότητά μας, θέτει πλέον σε αναμονή και το μεγάλο όνειρο χιλιάδων γυναικών που προσπαθούν να βιώσουν το θαύμα της μητρότητας με τη βοήθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Όπως μας εξηγεί στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Βασίλης Δ. Κελλάρης, μαιευτήρας- γυναικολόγος, οι κατευθυντήριες οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές συστήνουν την αναβολή όλων των καινούριων προσπαθειών εξωσωματικής, ενώ οι γυναίκες που έχουν  ξεκινήσει τις προσπάθειες και βρίσκονται ήδη σε κύκλο εξωσωματικής μπορούν να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους. Παράλληλα, ο ειδικός υπογραμμίζει τον ρόλο του άγχους, το οποίο εντός του γενικευμένου κλίματος αβεβαιότητας που γεννά η πανδημία, επιτείνεται και λειτουργεί αθροιστικά με το αναπόφευκτο στρες για μία πολυπόθητη κύηση,  «υποσκάπτοντας» την επιτυχία των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Τι θα συμβουλεύατε τα ζευγάρια που σκέφτονται να υποβληθούν σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής;

Συμβουλεύουμε τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση να αναβάλουν την προσπάθειά τους. Το κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε έξαρση και βάσει ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (European Society of Human Reproduction and Embryology, ESHRE), η Ελληνική Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής συστήνει στις γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη με  υποβοηθούμενη αναπαραγωγή «να αποφύγουν την εγκυμοσύνη σε αυτό το χρονικό διάστημα, ακόμη και εάν δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της λοίμωξης από τον Covid-19». Εξάλλου, μέχρι να περάσει η έξαρση της πανδημίας καλό θα είναι τα ζευγάρια να περιορίσουν ούτως η άλλως τις μετακινήσεις τους και τις επισκέψεις τους σε ιατρεία και κέντρα εξωσωματικής.

Eξαίρεση θα μπορούσε να αποτελέσει η κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες ή/και ακτινοθεραπείες, δεδομένου ότι πρόκειται για επείγουσες καταστάσεις που δεν επιδέχονται αναβολής. Αν και τα μέχρι τώρα περιορισμένα δεδομένα σε εγκύους είναι ιδιαιτέρως καθησυχαστικά, αφορούν στο σύνολό τους στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Είναι όμως άγνωστο το πώς μία πιθανή λοίμωξη θα επηρεάσει την εγκυμοσύνη στα αρχικά στάδια.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε όσες γυναίκες έχουν αρχίσει έναν κύκλο εξωσωματικής, προκειμένου να προστατευθούν από τον νέο κορωνοϊό;

Οι γυναίκες που έχουν ξεκινήσει τις προσπάθειες και βρίσκονται ήδη σε κύκλο εξωσωματικής μπορούν να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η πιθανή ύπαρξη του ιού στη μητέρα θα επηρεάσει την ποιότητα του ωαρίου ή θα μεταφερθεί στο γενετικό υλικό του εμβρύου.

Διαβάστε μαρτυρίες ασθενών του Βασίλη Κελλάρη

Εντούτοις, εν μέσω πανδημίας και «σκληρών» περιοριστικών μέτρων, η Ελληνική Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής προτείνει στις γυναίκες που έχουν ήδη υποβληθεί σε πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας την «αναβολή της εγκυμοσύνης με κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων και μεταγενέστερη εμβρυομεταφορά».

Η γυναίκα που έχει αρχίσει έναν κύκλο εξωσωματικής θα πρέπει, όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός, να προσέχει ώστε να μην προσβληθεί από τον κορωνοϊό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που υπαγορεύει το Υπουργείο Υγείας. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι εύλογη λόγω της προσμονής της πολυπόθητης εγκυμοσύνης, παρόλα αυτά τα μέτρα πρόληψης της νόσου είναι κοινά για όλους.

Όσες γυναίκες προσβληθούν από κορονοϊό, ενόσω έχουν αρχίσει έναν κύκλο εξωσωματικής, τι θα πρέπει να κάνουν;

Όπως όλοι μας, μία γυναίκα που έχει αρχίσει έναν κύκλο εξωσωματικής και διαγνωσθεί θετική στον κορωνοϊό οφείλει να προσαρμοστεί στις συνθήκες καραντίνας και να απομονωθεί για 14 ημέρες.

Τα συμπτώματα του κορωνοϊού μειώνουν τις πιθανότητες σύλληψης;

Δεν έχει αποδειχθεί ότι η πιθανή λοίμωξη από τον covid-19 σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες σύλληψης.

Αν μια γυναίκα μείνει έγκυος και στη συνέχεια προσβληθεί από τη νόσο covid-19, η εγκυμοσύνη της θα επηρεαστεί;

Γενικότερα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τη μεταφορά του ιού μέσω του πλακούντα στο έμβρυο (κάθετη μεταφορά), ούτε για την παρουσία του στο μητρικό γάλα. Δεν έχει ανιχνευθεί ο ιός στον πλακούντα, το αμνιακό υγρό και τον ομφάλιο λώρο του εμβρύου σε γυναίκες που νοσούν. Κατά συνέπεια, τα μωρά που έχουν γεννηθεί είναι υγιή, χωρίς λοίμωξη και δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός της λοίμωξης της μητέρας με συγγενείς ανωμαλίες στο νεογνό. Εντούτοις, εάν μία έγκυος υποψιαστεί ότι μπορεί να έχει μολυνθεί θα πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό της και να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ, τηρώντας με ευλάβεια τις οδηγίες τους. Στην περίπτωση λοίμωξης, πρέπει να παραμείνει σπίτι τουλάχιστον για 14 ημέρες, ενώ επιβάλλεται έλεγχος της κύησης μετά το πέρας των 14 ημερών.

Δε φαίνεται να επηρεάζει ο ιός με διαφορετικό τρόπο μία έγκυο. Παρόλα αυτά, βάσει των δεδομένων περασμένων επιδημιών και άλλων ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος, είναι γνωστό ότι μία έγκυος είναι περισσότερο επιρρεπής και οι γυναίκες που προσβάλλονται εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, ενώ έγκυες με ιστορικό καρδιακών ή πνευμονικών παθήσεων είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν βαρύτερα συμπτώματα. Θετικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συσχέτιση του covid-19 με αυξημένο κίνδυνο αποβολών ή με πρόωρους τοκετούς.

Ο τοκετός μπορεί να εξελιχθεί κανονικά με κατάλληλη παρακολούθηση και προφυλάξεις, ενώ δεν αποκλείεται ο κολπικός τοκετός. Η επαφή της πάσχουσας μητέρας με το νεογνό σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αποφευχθεί, η μητέρα μπορεί να θηλάσει, ενώ συνίσταται φυσικά η σχολαστική καθαριότητα χεριών και στήθους και η χρήση μάσκας.

Σε ψυχολογικό επίπεδο, η γενικευμένη ανησυχία και το άγχος που προκαλεί η ευρύτερη κατάσταση για τον κορωνοϊό  μπορεί με τη σειρά τους να επηρεάσουν αρνητικά την έκβαση μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Αδιαμφισβήτητα η εμφάνιση του νέου covid-19 έχει επιβάλει μια νέα πραγματικότητα, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Το άγχος που προκαλεί μία τέτοια κατάσταση και η ανησυχία για την εξέλιξη και για τη σύντομη επαναφορά σε μία ευνοϊκή πραγματικότητα  πολλαπλασιάζεται στην περίπτωση μίας γυναίκας που επιθυμεί μία εγκυμοσύνη όσο τίποτα άλλο. Το φορτίο της πανδημίας προστίθεται στο αναπόφευκτο στρες και τη διαρκή ανησυχία για μία πολυπόθητη κύηση. Ακόμα ένας λόγος λοιπόν, για να καθυστερήσει μία γυναίκα την έναρξη των προσπαθειών της, εφόσον δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι το άγχος αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την επιτυχία των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα www.vasiliskellaris.gr ή καλέστε στο 210 7212672.

Βρείτε τον Μαιευτήρα Γυναικολόγο & IVF Specialist Βασίλη Κελλάρη :

ΑΘΗΝΑ
Kαρνεάδου 23, Kολωνάκι

ΣΑΜΟΣ
Κανάρη 23, Βαθύ

Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Social Media www.facebook.com/dr.kellaris.vasilios

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2022 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions