Πρόκειται για μία παθολογική κατάσταση των επιφανειακών φλεβών των κάτω άκρων, οι οποίες διογκώνονται «φουσκώνουν» και προεξέχουν του δέρματος λόγω της μεγάλης ποσότητας αίματος που λιμνάζει μέσα σε αυτές. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται οι κιρσοί.
Πώς δημιουργούνται
Καθώς το αίμα ταξιδεύει προς των καρδιά, οι κατεστραμμένες βαλβίδες αδυνατούν να εκτελέσουν τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται, δεν κλείνουν στεγανά καθώς η βαρύτητα στέλνει το αίμα προς τα πίσω, δεν αντιστέκονται της βαρύτητας και τελικώς το αίμα παλινδρομεί και λιμνάζει μέσα στις φλέβες.
Αυτό είναι με απλά λόγια η “φλεβική ανεπάρκεια” που μπορεί να παρατηρηθεί σε όλα τα προαναφερόμενα συστήματα φλεβών.
Είναι εύκολο πλέον να καταλάβει κανείς ότι το λιμνάζον αίμα μέσα στις φλέβες, είναι υπεύθυνο για την εμφάνισή των διατεταμένων αυτών φλεβών (κιρσοί), τα πρηξίματα στα πόδια και τα άλλα συμπτώματα που αναφέρθηκαν.Επιπλέον, από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε το λόγο που οι ασθενείς με κιρσούς βιώνουν πιο έντονα τα συμπτώματά τους κυρίως μετά από πολύωρη ορθοστασία, καθιστική θέση και προς το τέλος της ημέρας.
Άλλοι παράγοντες που επιτείνουν την φλεβική ανεπάρκεια είναι ορμονικοί (εγκυμοσύνη, ορμονικά σκευάσματα) καθώς και οι θερμοί μήνες του έτους.
Σύγχρονη θεραπεία
Για να επιτευχθεί η θεραπεία των κιρσών θα πρέπει να καταστραφεί το φλεβικό τμήμα που ανεπαρκεί, έτσι ώστε η επιστροφή του αίματος να γίνεται ομαλά, μέσα από φυσιολογικές φλέβες. Αυτό, γίνεται είτε με χειρουργική αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος είτε με θερμική καταστροφή του με ενέργεια Laser ή ραδιοσυχνοτήτων.
Τα τελευταία χρόνια, ύστερα από πολυάριθμες μελέτες και δοκιμές των δύο μεθόδων, έχει γίνει πια σαφές ότι η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser πλεονεκτεί σημαντικά σε σχέση με την παλαιά μέθοδο εκρίζωσης της σαφηνούς φλέβας. Μάλιστα, ήδη από το 2011 οι εταιρίες υψηλού κύρους όπως η Αμερικάνικη Αγγειοχειρουργική Εταιρία και Αμερικάνικη Φλεβολογική Εταιρία έχουν εκδώσει οδηγία να προτιμάται η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser σε σχέση με την ανοιχτή μέθοδο.
Αυτό είναι φυσικό όταν το φλεβικό Laser έχει καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιείται χωρίς παραμονή σε νοσοκομείο, ανώδυνα, αποφεύγοντας γενική ή ραχιαία αναισθησία, χωρίς χειρουργικές τομές, με ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και ασύγκριτα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση.
Θα πρέπει βέβαια να επισημάνουμε πως βασική προϋπόθεση της επιτυχίας της μεθόδου είναι η εφαρμογή της από έμπειρους χειριστές.
Σε διαφορετική περίπτωση, η μέθοδος αν και είναι η πλέον ενδεδειγμένη δεν θα είναι τελικώς και αποτελεσματική.∆εν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι σε μεγάλα κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών με ιατρούς άρτια εκπαιδευμένους και στις δύο τεχνικές (Laser και σαφηνεκτομή) η περισσότερο επεμβατική μέθοδος (σαφηνεκτομή) έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί.
Πως πραγματοποιείται η θεραπεία των κιρσών με Laser
Υπό τοπική αναισθησία και με υπερηχογραφική καθοδήγηση, εισάγεται μέσα στη φλέβα με παρακέντηση, ένας λεπτός καθετηρας ο οποίος θα καταστρέψει με την ενέργεια Laser που εκπέμπει στην άκρη του, το φλεβικό τμήμα που ανεπαρκεί. Η θερμική ενέργεια θα προκαλέσει συρρίκνωση των φλεβικών τοιχωμάτων και οριστικό κλείσιμο της φλέβας. Η μέθοδος αυτή είναι εντελώς ανώδυνη.
Πλεονεκτήματα της θεραπείας των κιρσών με το ενδοφλεβικό laser
• Είναι μια αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος θεραπείας
• Πραγματοποιείται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια
• Πραγματοποιείται ακόμη και χωρίς αναισθησία
• Δεν περιλαμβάνει τομές, δεν προξενεί δυσφορία, δεν αφήνει ουλές
• Ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου
• Συντομεύει εξαιρετικά τον χρόνο αποθεραπείας
• Έχει εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα
• Επιτρέπει την ταυτόχρονη θεραπεία και των δύο ποδιών ή τη συνδυασμένη θεραπεία μεγάλης και μικρούς σαφηνούς, πολύ επιφανειακών φλεβών, με μεγάλη διάμετρο, καθώς και τη θεραπεία ασθενών με βεβαρημένη υγεία (σε αντιπηκτική αγωγή, κυκλοφορικό πρόβλημα, παχύσαρκους, κ.α.)
Ενδοαυλική μέθοδος: Μια μέθοδος για όλους τους ασθενείς
Οι προαναφερόμενες επιστημονικές εταιρίες “Αμερικάνικη Αγγειοχειρουργική Εταιρία” και “Αμερικάνικη Φλεβολογική Εταιρία” δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις στην εφαρμογή της ενδοαυλικής μεθόδου.
Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ασθενείς με κιρσούς να θεραπευθούν με αυτή την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, αφού δεν υπάρχουν απόλυτοι ανατομικοί ή άλλοι περιορισμοί. Τεχνικές δυσκολίες, όπως οι ελικωμένες ή θρομβωμένες φλέβες ή φλέβες μεγάλου μεγέθους, σε έμπειρα χέρια, και με χρήση καθετήρων νέας γενιάς, μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν, πάντα υπό τοπική αναισθησία.
Κιρσοί: Εγκυμονούν κινδύνους που δεν πρέπει να αγνοείτε
Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι οι κιρσοί, δεν αποτελούν μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα όπως πολλοί νομίζουν. Εκτός από τα έντονα ενοχλήματα που κανείς αντιμετωπίζει όπως: κόπωση, κάψιμο, φαγούρα, κράμπες και πόνο, ένα ποσοστό ασθενών μπορεί να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές όπως θρόμβωση των κιρσών και επέκταση της θρόμβωσης σε κεντρικότερο φλεβικό στέλεχος.
Πιο συγκεκριμένα, όταν η θρόμβωση εμφανίζεται ψηλά προς τη βουβωνική περιοχή, υπάρχει κίνδυνος για πνευμονική εμβολή.
Η πνευμονική εμβολή είναι μία κατάσταση επικίνδυνη, όπου θρόμβος από το πόδι «ταξιδεύει» προς τα πνευμόνια εμποδίζοντάς τα, να προσλάβουν φυσιολογικά το οξυγόνο από το περιβάλλον.
ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ MD, ECFMG, PHD
Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Τ. Clinical Fellow Jobst VascularInstitute (Toledo, Ohio) University of Michigan– USA, www.dr-tsekouras.gr, τηλ. Επικοινωνίας: 2106215855 , 6977459886