Health Solutions Network

Σπερματέγχυση: Πότε εφαρμόζεται η μέθοδος;

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022
healthsolutions

Η σπερματέγχυση είναι μία πολύ δημοφιλής μέθοδος τεχνητής γονιμοποίησης. Κι αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό, αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για μια από τις απλούστερες μεθόδους ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η οποία είναι πολύ κοντά στη φυσική διαδικασία της γονιμοποίησης.

Πώς γίνεται η σπερματέγχυση

Η σπερματέγχυση μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια φυσικού κύκλου, αλλά συχνά συνδυάζεται με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, που προκαλεί την ωρίμανση των ωοθυλακίων και ωοθυλακιορρηξία. Ο άνδρας δίνει δείγμα σπέρματος, το οποίο υποβάλλεται σε ειδική εργαστηριακή επεξεργασία, προκειμένου να επιλεγούν τα σπερματοζωάρια με τις καλύτερες ποιοτικές παραμέτρους. Χρειάζονται περίπου 2 ώρες επεξεργασίας του σπέρματος. Μετά την προετοιμασία, το σπέρμα που έχει συγκεντρωθεί, τοποθετείται μέσω του τραχήλου στη μήτρα χρησιμοποιώντας ένα λεπτό, εύκαμπτο καθετήρα.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η σπερματέγχυση;

Η σπερματέγχυση αποτελεί θεραπεία εκλογής όταν η γυναίκα εμφανίζει ακανόνιστη περίοδο, σε γυναίκες όπου ενυπάρχουν προβλήματα τραχηλικής βλέννας ή άλλα θέματα που μπορεί να εμποδίσουν το σπέρμα να φτάσει στη μήτρα. Παράλληλα, η μέθοδος συνιστάται σε γυναίκες κάτω των 35 ετών, οι οποίες δεν έχουν καταφέρει εγκυμοσύνη μετά από ένα έτος μη επιτυχών κύκλων, αλλά και στις περιπτώσεις όπου οι γυναίκες επιλέγουν τη δωρεά σπέρματος ή δότη σπέρματος.

Όσον αφορά τον ανδρικό παράγοντα, η σπερματέγχυση αποτελεί πρώτη επιλογή στις περιπτώσεις εκείνες όπου εμφανίζονται ήπιες διαταραχές σε ποιοτικές και ποσοτικές παραμέτρους του σπέρματος, όπως χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων ή προβλήματα κινητικότητας.

Προϋποθέσεις για την επιτυχή εφαρμογή της μεθόδου

Για τους ασθενείς με υπογονιμότητα, η σπερματέγχυση είναι μια οικονομικά προσιτή μέθοδος για την ενίσχυση της γονιμότητας. Πριν όμως, υπάρξει η σύσταση σε ένα ζευγάρι να προχωρήσει σε σπερματέγχυση, απαραίτητο είναι να έχει επιβεβαιωθεί η διαβατότητα των σαλπίγγων με υστεροσαλπιγγογραφία.

Με δεδομένο πως το ωάριο επιβιώνει για 12 με 24 ώρες μετά την ωοθυλακιορρηξία, ιδιαίτερη σημασία έχει η επιλογή της στιγμής που θα λαβει χώρα η σπερματέγχυση. Για την επιλογή του κατάλληλου χρόνου χρησιμοποιούμε την υπερηχογραφική παρακολούθηση της ωοθυλακιορρηξίας.

Τέλος, κάθε ζευγάρι που θα υποβληθεί στην διαδικασία της σπερματέγχυσης πρέπει να ελέγχεται για μολυσματικές ασθένειες. Οι ειδικές εξετάσεις που απαιτούνται είναι για HIV, Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C και Σύφιλη.

Ποσοστά επιτυχίας

Τα ποσοστά επιτυχίας της σπερματέγχυσης εξαρτώνται από το αίτιο της υπογονιμότητας και την ηλικία της γυναίκας. Γενικά, η επιτυχία κυμαίνεται από 15% μέχρι το 20%. Φαίνεται πως το 60% με 70% των ζευγαριών επιτυγχάνουν εγκυμοσύνη μετά από 6 κύκλους συνδυασμένους με σπερματέγχυση.

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον μαιευτήρα-γυναικολόγο- ενδοσκοπικό χειρουργό, κ. Στέφανο Χανδακά, Ιδρυτή και Πρόεδρο της HOPEgenesis. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.drchandakas.gr και στα τηλέφωνα επικοινωνίας 210-6436 258 & 22810 77188.

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!



Copyright newwoman © 2024 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions