Health Solutions Network

kalogirou

Καλοκαίρι και διαβήτης- Όλα όσα πρέπει να προσέξετε

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια συχνή πάθηση, με τους ασθενείς στην χώρα μας να φθάνουν τα 900.000 άτομα. Πολλοί από αυτούς υποτιμούν τους κινδύνους που κρύβει ο συνδυασμός της ζέστης με την αυξημένη υγρασία, με επακόλουθο να κινδυνεύουν να παρουσιάσουν υπογλυκαιμικά επεισόδια, αφυδάτωση, θερμοπληξία και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη.

Ειδικά σε περιπτώσεις καύσωνα, οι διαβητικοί ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις για να αποφύγουν επιδείνωση της υγείας τους.

Σημεία που χρειάζονται προσοχή από τους διαβητικούς το καλοκαίρι

Καλή ενυδάτωση.  Να πίνετε άφθονο νερό, ακόμα κι αν δεν διψάτε. Τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης το καλοκαίρι, ιδιαίτερα αν το σάκχαρο τους δεν βρίσκεται υπό έλεγχο. Οι αυξημένες τιμές σακχάρου αυξάνουν την διούρηση και επιδεινώνουν την αφυδάτωση. Να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο πίνοντας πολύ νερό, τσάι και λεμονάδα χωρίς ζάχαρη (τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται είναι ασφαλή). Αποφύγετε τους χυμούς ,τα αναψυκτικά με ζάχαρη και την υπερκατανάλωση καφέ.

Κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας και επηρεάζει τη θερμορύθμιση του σώματος.

Τσιμπήματα και τραυματισμοί ποδιών. Τα άτομα με διαβήτη συχνά πάσχουν από νευροπάθεια στα άκρα (πολλές φορές δεν το γνωρίζουν) και η δημιουργία πληγών μπορεί να οδηγήσει σε διαβητικά έλκη. Μην περπατάτε ξυπόλυτοι, φοράτε άνετα παπούτσια που προστατεύουν τα πόδια σας. Χρησιμοποιείται εντομοαπωθητικό για να αποφύγετε τσιμπήματα. Αν διαπιστώσετε κάποιο τραυματισμό επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

Επικοινωνήστε με την Ενδοκρινολόγο Μαρία Προκοπίου εδώ

Φάρμακα και ινσουλίνη. Όλα τα φάρμακα αλλά και οι ταινίες μέτρησης σακχάρου. θα πρέπει να βρίσκονται σε μέρος δροσερό (έως 28-30 βαθμούς C), σκιερό, χωρίς υγρασία. Διατηρείτε την ινσουλίνη στο ψυγείο και όχι στην κατάψυξη. Βάλτε τη στην ειδική ισοθερμική τσάντα όταν ταξιδεύετε με παγοκύστη. Πριν την χρήση ζεστάνετέ τη λίγο για να μην είναι επώδυνη. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχει αλλάξει η διαύγεια της.

Υψηλές θερμοκρασίες και ήλιος. Να μην εκτίθεστε σε υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο τις ώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια 11.00-16.00, να παραμένετε σε σκιερό μέρος και αν δυνατόν με κλιματισμό και να φοράτε ελαφρά ρούχα. Αν διαπιστώσετε συμπτώματα όπως υπερβολική εφίδρωση, κρύο και υγρό δέρμα, ζάλη, κόπωση, χαμηλή πίεση, ταχυκαρδία, κράμπες, ναυτία, πονοκέφαλο ή πυρετό αυτά μπορεί να οφείλονται σε ηλίαση. Βγάλτε τα ρούχα σας, ξαπλώσετε σε ένα δροσερό μέρος με τα πόδια ψηλά, πιείτε νερό και άλλους ηλεκτρολύτες όπως χυμούς, κάντε ένα δροσερό μπάνιο ή βάλτε κομπρέσες με κρύο νερό. Αν δεν νιώσετε καλύτερα μετά από μια ώρα, πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Υπογλυκαιμίες. Σε περίπτωση αύξησης δραστηριότητας (κολύμπι, ποδήλατο κτλ) μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε τη δοσολογία των φαρμάκων ή της ινσουλίνης που λαμβάνεται. Έχετε πάντα μαζί σας νερό και ταμπλέτες γλυκόζης για αντιμετώπιση μιας πιθανής υπογλυκαιμίας. Μην κολυμπάτε μόνοι – ούτε να κάνετε μόνοι σας θαλάσσια σπορ (ιδίως καταδύσεις, ψαροντούφεκο και γενικώς κάθε τι που εμπεριέχει βουτιά). Για παν ενδεχόμενο, την τελευταία ώρα πριν μπείτε στο νερό μετρήστε δυο φορές το σάκχαρό σας – κι αν δείτε πως είναι χαμηλό ή μειώθηκε πολύ στη δεύτερη, πιείτε ένα ποτήρι φυσικό χυμό για να αποφύγετε την υπογλυκαιμία μέσα στο νερό.

Πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι για να αποφύγετε έκθεση σε ιούς που παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι, όπως οι εντεροϊοί.  Αν παρουσιάσετε γαστρεντερίτιδα (εκδηλώνεται με εμέτους, διάρροια κτλ), να μετράτε πιο συχνά το σάκχαρό σας απ το συνηθισμένο. Αν σε δύο μετρήσεις είναι πάνω 240 mg/dl, πάρτε τηλέφωνο το γιατρό σας (η γαστρεντερίτιδα μπορεί να αφυδατώσει και να προκαλέσει επικίνδυνη αύξηση του σακχάρου στους διαβητικούς).

Για περισσότερες πληροφορίες μιλήστε με την Ενδοκρινολόγο Μαρία Προκοπίου στο  211 770 12 02  & 694 77 22 756 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.mariaprokopiou.gr

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2019 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions