Health Solutions Network

620x90 kontogiannis

Για καλή εντερική λειτουργία, κάντε αυτή την απλή αλλαγή στη διατροφή σας

Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020
healthsolutions

Η  κολίτιδα αλλά κα άλλες αλλοιώσεις στο εντερικό μικροβίωμα επηρεάζονται αρνητικά από την διατροφή μας και συγκεκριμένα από τη λήψη σακχάρων, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα αναδεικνύει νέα μελέτη από το UT Southwestern Medical Center ως τα πλέον ακατάλληλα για όσους πάσχουν από κολίτιδα. Μάλιστα, η γλυκόζη που βρίσκεται στο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει τις αρνητικές επιπτώσεις μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά σε ασθενείς με κολίτιδα. Τα νέα ευρήματα φωτίζουν περισσότερο τη σχέση της κατανάλωσης σακχάρων με τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου που προκαλεί διάρροια, κοιλιακό άλγος και αιμορραγία από το ορθό.

Κατά την πειραματική διαδικασία, δόθηκε επί επτά ημέρες σε ποντίκια ένα διάλυμα νερού με ένα 10% διαφόρων διαιτητικών σακχάρων – γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Όπως διαπιστώθηκε μετά το πέρας της διαδικασίας, τα πειραματόζωα που είχαν γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν κολίτιδα ή έλαβαν μια χημική ουσία που προκαλεί κολίτιδα, εκδήλωσαν πιο σοβαρά συμπτώματα κατά την πρώτη κατανάλωση σακχάρων

Στη συνέχεια, με χρήση τεχνικών γονιδιακής αλληλούχισης για να προσδιορίσουν τους τύπους και τον επιπολασμό των βακτηρίων στο παχύ έντερο των ποντικών πριν και μετά το πείραμα με το σακχαρούχο διάλυμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η κατανάλωση των σακχάρων και ιδίως γλυκόζης προκάλεσε σημαντικές μεταβολές στο εντερικό τους μικροβίωμα: βρέθηκε σημαντικά υψηλή συγκέντρωση βακτηρίων τα οποία παράγουν ένζυμα που προβάλλουν τη βλέννα (ιξώδη γέλη), όπως το Akkermansia, ενώ τα ποσοστά άλλων ευεργετικών εντερικών βακτηρίων, όπως το Lactobacillus, μειώθηκαν.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν στοιχεία αραίωσης του στρώματος βλέννας που προστατεύει την επένδυση του παχέος εντέρου καθώς και ενδείξεις μόλυνσης από άλλα βακτήρια. Επομένως, σημείωσαν οι ερευνητές, η αυξημένη παρουσία βακτηρίων που αποικοδομούν τη βλέννα, όπως τα Akkermansia muciniphila και Bacteroides fragilis, μετά την κατανάλωση γλυκόζης υποδεικνύουν έναν σημαντικό δυνητικό κίνδυνο για το έντερο.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Hasan Zaki, Ph.D., εξήγησε πως η διάβρωση του στρώματος βλέννας επιτρέπει στα εντερικά βακτήρια να διαρρήξουν το επιθηλιακό κυτταρικό στρώμα και να εκκινήσει έτσι η φλεγμονή στο έντερο.

Εντούτοις, το επόμενο στάδιο της μελέτης ανέδειξε ένα ακόμη σημαντικό πόρισμα. Οι ερευνητές, έχοντας παρατηρήσει τις αλλαγές στο μικροβίωμα των ποντικών από την κατανάλωση γλυκόζης, έδωσαν σε άλλα ποντίκια να τραφούν από τα περιττώματά τους με αποτέλεσμα τα δεύτερα να εκδηλώσουν σοβαρότερη κολίτιδα. Αυτό, κατά τους ερευνητές, σημαίνει πως οι επιπτώσεις της γλυκόζης στα συμπτώματα της κολίτιδας μπορούν τρόπον τινά να μεταδοθούν και από το αλλοιωμένο εντερικό μικροβίωμα του πρώτου οργανισμού.

Στα επόμενα βήματα του Δρ Zaki είναι η διερεύνηση της πιθανής σχέσης υψηλής κατανάλωσης σακχάρων με την εμφάνιση άλλων φλεγμονωδών νόσων όπως η παχυσαρκία, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Science Translational Medicine.

Επειδή η γυναίκα φροντίζει την εμφάνιση της, κάντε «Like» στη σελίδα του NewWoman.gr και ενημερωθείτε για ότι νέο από το χώρο της ομορφιάς!Copyright newwoman © 2021 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος κατασκευή ιστοσελίδων webmac
Powered by Health Solutions